Celsius Network

Varför kollapsade Celsius?

Innehåll

Why did Celsius collapse? The (true) story of Celsius Network

Why did Celsius collapse - the TRUE story about Celsius Network
Artikel skriven av: @defi_dgn

Varför kollapsade Celsius? Blev Celsius attackerat? Celsius Network pausade verksamheten den 13 Juni 2022 och ansökte därefter om konkursskydd (Chapter 11). Men vad orsakade egentligen Celsius fall?

Innehållsförteckning

Vad hände Celsius?

Celsius Network är en amerikansk kryptoplattform som grundades 2017 av Alex Mashinsky, Daniel Leon, och Nuke Goldstein.

Celsius är mest kända för att ge hög ränta på kryptovaluta men hanterade även token försäljning, lån, bitcoin mining samt kryptovaluta trading. Celsius tog inga avgifter från användarna.

Celsius hade som mest över 1,8 miljoner användare och förvaltade krypto till ett värde av över 30 miljarder USD.

Cel Short Squeeze Celsius Network Chapter 11

Användare som placerade sin krypto hos Celsius tjänade upp till 18,63% ränta (i krypto) och låntagare betalade mellan noll och 8,95% på lån, beroende på belåningsgraden.

CEL sjunker i värde

Allting såg bra ut och tusentals användare låste kryptovaluta värd hundratals miljoner USD för låna kontanter utan att behöva sälja sin krypto. Många av dessa lån togs genom att använda Bitcoin som säkerhet, men även Celsius egna CEL Token.

Plötsligt dalade krypto marknaden och samtidigt började individer (och FTX/Alameda) att shorta* CEL token och stora influencers på sociala medier spred negativa (och vissa helt falska) påståenden om Celsius och uppmanade användare att ta ut sina tillgångar.

*Att shorta innebär att du lånar en tillgång och omgående säljer. Om värdet sjunker så köper du tillbaka det du sålt, betalar tillbaka lånet och behåller mellanskillnaden som vinst. De som shortar vill därmed att priset ska sjunka.

Mike Alfred FUD Alex Mashinsky Celsius Network CEL Short Squeeze
Falska påståenden om Celsius grundare Alex Mashinsky

Likviderade lån

Många Celsius användare hade lånat pengar mot sina CEL tokens som säkerhet. När värdet på CEL sjönk så snabbt som det gjorde, blev många dessa lån likviderade, vilket skapade enorma förluster och stor frustration. Allt som allt gjorde detta att många användare började att ta ut sina tillgångar från plattformen.

Celsius pausar

Celsius klarade först av alla uttag, men när hundratals miljoner USD i krypto togs ut dagligen beslöt Celsius till sist att pausa alla transaktioner.

Celsius affärsidé var (i likhet med banker) att skapa vinst via lån, men de placerade även tillgångar på andra plattformar i utbyte mot ränta. Om alla användare vill ta ut sina tillgångar samtidigt så måste Celsius först ta tillbaka dessa tillgångar.

För att kunna fortsätta tillgodose användarnas uttagsbegäran pausade Celsius alla transaktioner den 13 Juni 2022 och började sedan frigöra och ta tillbaka tillgångar som var placerade på andra plattformar.

Hål i balansen

I samband med att Celsius pausade framkom det att värdet på tillgångarna var 1,2 miljarder USD mindre än vad användarna hade satt in. 

Hur uppstod hålet?

Celsius hade på olika sätt förlorat tillgångar värda miljontals USD. Bland annat hade företag som lånat pengar av Celsius inte kunnat betala tillbaka deras skulder efter kollapsen av Luna.

I rätten lämnades dokumentet nedan in som visar listan över företag och enheter som är skyldig Celsius borgenärer sina pengar. Hålet hänförs direkt till att dessa företag misslyckats med att betala tillbaka företaget, och därmed användarna.

22 10966 mg 100522 web

Bitcoin mining investering

Celsius hade dock även gjort investeringar som gjorde hålet i balansen större.

Många jagar hög sparränta (främst på Bitcoin) så för en plattform som Celsius var det extremt viktigt att erbjuda högst ränta för att attrahera nya användare. På grund av detta valde Celsius att investera stora summor i Bitcoin mining* med målet att kunna erbjuda högre sparränta via vinsten som genererades.

*Bitcoin mining innebär att använda datorer med kraftfulla processorer för att hjälpa till att hantera transaktioner på nätverket. Detta arbete belönas med nya Bitcoin – ofta under marknadspriset (beroende på hur kostnadseffektiv verksamheten är).

Likviderat lån

Många trodde att investeringen gjordes via Celsius egna kapital, men Celsius hade (i enlighet med avtalsvillkoren) investerat i Bitcoin mining verksamheten genom att rehypotekera* en del av användarnas Bitcoin mot ett lån via Tether.

*Rehypotekering innebär kortfattat att banker och mäklare använder kunders insatta tillgångar för verksamhetens egna syften. 

Denna strategi hade kanske fungerat ifall priset på Bitcoin fortsatt att öka i värde. Nu blev det tvärtom – Bitcoin priset sjönk och lånet likviderades, vilket ytterligare bidrog till hålet i Celsius balans.

Chapter 11

Iom att lånet likviderades och Celsius hotades av stämningar från flera parter, så riskerade Celsius att gå i konkurs (Chapter 7).

På grund av detta valde Celsius den 14 Juli 2022 att frivilligt inleda en företagsrekonstruktion (Chapter 11) som innebär att bolag skyddas från stämningar och kan fokusera på att ordna upp ekonomin och därefter öppna upp verksamheten igen.

Blev Celsius attackerat?

Många spekulerade i hur Celsius kunde gå från toppen till botten på så kort tid. Var det bara Celsius som klantat sig eller fanns det även andra aktörer som medvetet saboterat för Celsius?

Krypto maffia

@JulianHosp publicerade 15 Juni en video på Twitter där han berättade vad han trodde hade hänt. Han talade om en ”krypto maffia” men ville inte nämna några namn.

@jamers2012 postade senare en redigerad variant av videon med pålagd text som menade att denna krypto maffia bestod av bland annat kryptobörsen FTX och deras systerföretag Alameda Research.

FTX & Alameda

Julian menade i videon att allt startade i samband med att Terra (LUNA) / UST i mitten av Maj 2022 totalkrashade.

När allt började svaja så ombads alla större aktörer (Celsius, FTX, Alameda m.m) att behålla sitt kapital på plattformen, men Celsius drog sig ur tidigare (för att skydda användarnas kapital) medan de andra förlorade stora summor.

Skapade ”bank run”

Denna så kallade krypto maffia bestämde sig därför för att ge igen genom att shorta CEL token, dumpa stETH (staked ETH) och skapa FUD kring Celsius för att skapa en så kallad ”bank run”.

*FUD står för ”rädsla, osäkerhet och tvivel” och är en taktik som används för att sprida negativ information med målet att få människor att tveka eller ifrågasätta en produkt, ett företag eller en idé.

Dumpade stETH

Staked ETH, eller stETH, är en speciell typ av Ethereum som används på ett nytt sätt som kallas Proof-of-Stake. Det innebär att man låser in sin ETH för att hjälpa till att göra nätverket säkrare. Men om man inte vill låsa in sina ETH, kan man använda en tjänst som heter ”liquid staking”. Då ger man bort sin ETH till en annan tjänst som tar hand om den åt dig.

Celsius använde Lido för att staka sin ETH, och använde dessutom de stETH de fick till att låna mer pengar och låsa ännu mer ETH. Detta är en riskabel strategi för om värdet går ner för mycket kan det innebära stora förluster.

FTX/Alameda visste detta och dumpade stETH till ett värde av över 1,5 miljarder USD vilket gjorde att priset snabbt sjönk och Celsius hamnade därmed i en knepig situation.

Coinbase chef postar bevis

I januari 2023 postade Conor Grogan från Coinbase (en av världens största kryptobörser) bevis för att Sam Bankman-Fried och hans företag Alameda Research var direkt involverade.

Fler höjer rösten

Allt eftersom tiden gick och mer fakta kom fram så började fler påpeka att Celsius faktiskt blev attackerade. Ben Armstrong var en av dem. Enligt honom var det FTX och Alameda’s grundare Sam Bankman Friedman som hade orkestrerat attacken mot Celsius.

Varför attackerades Celsius?

Under ett Twitter community samtal den 14 Dec 2022 menade Ben Armstrong att den verkliga orsaken till att Celsius och andra plattformar attackerades berodde på 2 anledningar:

  1. FTX plan var att skapa en BitLicense (affärslicens för aktiviteter i virtuell valuta) tillsammans med myndigheterna. Alla företag som skulle kunna få denna licens (tex Celsius) sågs som hot och attackerades.
  2. FTX översvämmade marknaden med syntetisk kryptovalutor vilket skapade ett hål i FTX balans. För att fylla hålet attackerades konkurrenter genom att manipulera dess token, dra ner värdet på projektet, skapa ekonomiskt obestånd och sedan låta FTX köpa upp plattformen för att få deras tillgångar + alla kunder (som sedan kunde sätta in mer pengar hos FTX).

Bevisad manipulation

Under ett Twitter samtal den 22 Dec 2022 sa Hussein Faraj (som blev lurad av Alameda i samband med att de skulle lansera sin egen token) att de under arbetet med att kartlägga alla bevis fått information om att titta närmare på Celsius. 

Enligt deras källa blev Sam Trabucco sparkad från Alameda efter att han gjort ett misstag som kunde bevisa att FTX/Alameda aktivt manipulerade marknaden för att sabotera för Celsius. 

Vad var misstaget? Sam Trabucco dumpade över 200 miljoner CEL tokens (mindre än vad som just då fanns i cirkulation på den öppna marknaden) vilket bevisar att FTX/Alameda skapade och använde fejkade (syntetiska) tokens. 

Short squeezers räddade CEL

Hussein berättade även hur de såg att Cel Short Squeeze mest troligt räddade CEL Token från att totalt utplånas ifall inte alla lojala Celsius användare (squeezers) gått till motangrepp.

Cel Short Squeeze

Cel Short Squeeze inleddes av lojala Celsius-användare som insett att CEL token manipulerades av FTX/Alameda och bestämde sig för att gå till motangrepp.

CEL Short Squeeze Celsius Network

För att förstå var en short squeeze är, behöver vi först förklara vad det innebär att shorta. 

Vad innebär det att shorta?

Att shorta är en strategi där spekulanter lånar tillgångar som de sedan omgående säljer för att sedan tjäna pengar ifall priset sjunker (genom att köpa tillbaka dem billigare och göra vinst på mellanskillnaden). De som shortar vill därför att priset ska sjunka.

Vad är en short squeeze?

En short squeeze sker när investerare (som stödjer den tillgång som shortas) köper allt tillgängligt utbud på marknaden och sedan tvingar de som shortat (dvs lånat och sålt) att köpa tillbaka tillgången dyrare, vilket kan leda till en snabb prisstegring.

Starten av Cel Short Squeeze

Twitter användaren Otis publicerade 15 Juni 2022 ett inlägg på Twitter som kom att föda #celshortsqueeze:

I inlägget förklarade han hur miljontals CEL tokens hade shortats och att de som shortat vid något tillfälle måste köpa tillbaka de CEL tokens som de lånat för att lösa lånen.

Iom att 95% av alla CEL tokens blev låsta på Celsius plattform i samband med att alla transaktioner stoppades kunde Celsius användare köpa upp alla kvarvarande CEL och sedan sälja dem till de som shortat, men till ett högre pris.

CEL Short Squeeze

När Celsius stoppade alla transaktioner låstes 95% av alla CEL tokens på plattformen. Nu fanns endast 5% kvar på den öppna marknaden.

Strategi

Celsius mest lojala användare ville rädda värdet på CEL token och använde denna strategi:

  1. Köpa upp alla kvarvarande CEL (5%) på den öppna marknaden
  2. Lägga ut dyra säljordrar
  3. Vänta tills de som lånat (shortat) CEL token ville lösa sina lån

Resultatet uteblev

Strategin såg till en början ut att lyckas och priset började öka, men sedan sjönk det igen…

Celsius Network CEL Token Short Squeeze

Naked shorting

Många trodde att värdet på CEL skulle öka mycket mer, men FTX tillät naken shorting* vilket gjorde att FTX systerbolag Alameda m.fl. hade möjlighet att låna miljontals syntetiska CEL och dumpa på marknaden så att priset trycktes ner igen – utan att oroa sig för att bli likviderade. FTX/Alameda kunde därmed inte förlora.

*Naken shorting innebär att plattformen lånar ut fler aktier/kryptovalutor än det totala antalet som finns tillgängliga på marknaden. De skapar med andra ord (syntetiska) tillgångar ur tomma intet och lånar ut. Detta förfarande är olagligt.

FTX och Alameda’s olagliga förfarande uppmärksammade den 10 Juli 2022.

Andra spelregler

Senare framkom det att FTX hade en spärr som gjorde att Alameda inte kunde likvideras. Alameda kunde därmed shorta (låna) CEL token utan risk att få lånet likviderat ifall priset ökade.

Celsius ej ensamma

Celsius Network var inte unika om att stöta på problem 2022. Även liknande plattformar som Voyager, BlockFi och Genesis föll.

Celsius Network Voyager Digital BlockFi Genesis Gemini FTX Bankruptcy

Bild: Chicago Fed Letter, No. 479, May 2023 – A Retrospective on the Crypto Runs of 2022

FAQ

Den korta versionen:

Celsius hamnade i en likviditetskris efter kollapsen av Luna, kraschade kryptopriser, en attack från FTX och massiva uttag av coins. Celsius pausade för att omorganisera sina likviditetsbehov och göra coins tillgängliga för användarna. Under denna process beslutades det emellertid att ansöka om företagsrekonstruktion (Chapter11) och arbeta igenom denna smärtsamma process.

Läs den längre versionen

Nej, ingen av förlusterna kom från stöld eller kriminell verksamhet. Celsius använde coins i en mängd olika strategier:

1. Institutionell utlåning
2. BTC-gruvor
3. DeFi
4. Detaljhandelslån och ett antal andra investeringar för att generera avkastning.

Ett antal avkastningsgenererande implementeringar tog förluster, liksom ett antal tredjepartstjänster som Keyfi, Stakehound, Equities first och andra är i rättstvister på grund av låsta eller förlorade mynt. Dessutom likviderades en stor del av BTC (cirka 45 000 coins) för lånet som togs för att finansiera gruvbolaget.

I rätten lämnades dokumentet nedan in som visar listan över företag och enheter som är skyldig Celsius borgenärer sina pengar. Hålet hänförs direkt till att dessa företag misslyckats med att betala tillbaka företaget, och därmed användarna.

20 Maj 2023 väcktes ett krav på över 300 miljoner USD mot Core Scientific på uppdrag av Celsius. Detta är bara ett exempel på de över 2 miljarder USD som företag är skyldiga Celsius. Se listan nedan:

22 10966 mg 100522 web

Nej, Företaget hade miljarder dollar i intäkter och investeringar, dessa användes för att genomföra veckovisa köp och bränningar av CEL-token. Dessutom använde företaget kassan från tid till annan för att betala ut belöningar.

Nej. Alex gjorde vid ett antal tillfällen uttalanden om säkerheten för Celsius när företaget vidtog extraordinära åtgärder för att skydda användare från en otrolig mängd attacker. I en video från 2019 nämner han att han ”hoppas att produkter som Celsius en dag kan vara säkrare än banker.” Detta var dock en vision om den möjliga framtiden och inte en jämförelse med företaget och bankerna på något sätt. Celsius var aldrig en bank, rapporterades aldrig vara en bank och tillhandahöll aldrig banktjänster.

CEL-innehavare är en enorm blandning av fordringsägare, nästan alla CEL-innehavare har andra tillgångar också. Alla borgenärer ska behandlas rättvist, det är grunden för CH11. I detta fall använder UCC felaktig information för att dra falska slutsatser och orättvist straffa CEL-borgenärer. Det här fallet har fyllts med lögner och missuppfattningar och CEL-innehavare har orättvist blivit målet för dessa lögner. CEL köptes aldrig med användarmedel, företaget manipulerade inte CEL-token, och CEL-borgenärerna själva gjorde inget fel. Åtgärder kommer att vidtas i domstol för att skydda CELs borgenärer.

En annan stor dynamik som granskaren helt missade (eller medvetet felaktigt framställt) är de hundratals miljoner CEL OTC-transaktioner som företaget gjorde under flera år.

OTC-disken var ett sätt för företaget och användarna att köpa och sälja stora mängder CEL-token utan att påverka priset. Företaget gjorde detta för att specifikt INTE påverka priset på CEL vid stora transaktioner. Dessutom var efterfrågan på CEL så hög att företaget tjänade hundratals miljoner dollar på distributionen och försäljningen av CEL för $3+.

OTC-adresserna har alltid varit offentligt tillgängliga på företagets webbplats, och det finns absolut ingen ursäkt för examinatorn att försumma denna information. Nedan är bara ett exempel på att företaget tjänade 3,6 miljoner USD i intäkter från en försäljning av CEL-tokens för 5,45 USD vardera till Liquid Exchange.

Den första länken är CEL som skickas från Celsius till Liquid, och den andra länken är USDC som skickas direkt från Circle på exakt samma dag. Detta är verkligen viktigt för CEL eftersom det visar hur företaget kunde tjäna pengar på CEL, inte att CEL förlorade pengar, och definitivt inte använda användarmedel för att köpa tillbaka CEL.

1. https://etherscan.io/tx/0x161760044534f2828928c5d0d925fcb75e2270d8c43f9187ef9e649f98855587

2. https://etherscan.io/tx/0xb00457625f6ed486e6b495e3910e0f64b5777d96c7f01526766c9dfadfe0ab04

Attacken mot Celsius och andra CeFi-företag var så genomgripande att Chicago FED skrev en artikel som förklarade i otvetydiga termer att flera kryptoföretags fall inklusive Celsius var det direkta resultatet av en organiserad ”Bank Run”. Artikeln sammanfaller helt med Mashinsky-deklarationen som togs under ed.

Hela CeFi-branschen attackerades och Celsius kunder ser ut att ha den bästa positionen. Fakta visar att en organiserad likviditetsattack inträffade och Celsius försökte häftigt försvara sina positioner och skydda sina användare. Tyvärr föll företaget, men förlusterna har minimerats på grund av Alex och företagets agerande.

Mer info hittas celsius.network (officiell hemsida).

Artikel skriven av: @defi_dgn

Share
Tweet